3 maanden in Nederland, hoe was deze periode?

Kon je nog wel Nederlands en Nederlandse Gebarentaal toen je terugkwam uit Engeland?
Zeker! Ik merkte zelfs dat wanneer ik moe was, ik in het Engels begon te denken. Dat voelde wel een beetje gek.

Je had je huis al opgezegd, waar heb je gewoond dan?
De eerste zes weken heb ik, heel luxe, in een appartement gewoond in Utrecht. Een oud voetbalgenootje las in mijn nieuwsbrief dat mijn plannen wat werden gewijzigd. Zij ging plots zes weken naar het buitenland en bood mij haar appartementje aan. Na die weken kon ik terecht bij een vriendin en haar man, aan de andere kant van Utrecht. Echt leuk om zo op verschillende plekken in Utrecht te wonen.

Je had geen werk toch? Wat heb je gedaan dan?
Zaterdag 9 november landde ik, maandag 11 november zag ik een vacature voor een tijdelijke baan tot de kerst voor een docent Nederlandse Gebarentaal. Dinsdag 19 november stond ik voor de klas. Nooit verwacht, en zo ontzettend leuk. Daarnaast mocht ik een kerstdienst organiseren in mijn kerk (Hope Church Utrecht), heb ik tijd gehad voor familie , hard gewerkt met mijn TFC om de financiën rond te krijgen en veel bezig geweest met netwerken. In de tussentijd natuurlijk ook lekker genoten van koffie drinken en bijkletsen met vrienden.“Op zaterdag landde ik, en ruim een week later stond ik voor de klas!”

Het gebaar voor juf

Ben je blij dat je nog een paar extra maanden in Nederland hebt gehad?
Zeker! Ik heb hele fijne nieuwe contacten opgedaan in de Gebarentaal kerk (Kadosh) in Zoetermeer. Ik heb ervaring opgedaan bij een dovenschool en de relatie met iedereen die betrokken is kunnen versterken. Heel dankbaar voor!

Waar zie je naar uit als je in Roemenië je trainingsjaar gaat volgen?
Het leren van een nieuwe gebarentaal; de Roemeense Gebarentaal. Zo benieuwd hoe anders deze gebarentaal is ten opzichte van de Nederlandse Gebarentaal.

Wat ga je missen uit Nederland?
Fietsen! Dit is iets wat ik elke dag doe hier in Nederland. Zo’n fijne manier van even snel jezelf kunnen vervoeren zonder dat je een berg op hoeft.

Welke Nederlandse producten neem je mee op reis?
Douwe Egberts koffie natuurlijk. Hagelslag en een fiets. Ik heb een mooie paarse Gazelle gekocht, ongeveer 30 jaar oud, die gaat mee naar Roemenië.

Ik neem een fiets mee naar Roemenië!
Tijd met familie

Wat zal het moeilijkste zijn denk je straks?
Twee dingen eigenlijk. Ten eerste het proces om echt even te integreren en settelen in een nieuw land met een nieuwe taal en cultuur. Ik heb al vaker in mijn leven een tijdje in het buitenland gewoond en weet dat ik tijd nodig heb om alles te overzien en mij thuis te (gaan) voelen. Gelukkig weet ik dat dit goed komt, maar de eerste maand zal ook echt weleens een beetje gek zijn.
Ten tweede, ik zal mijn neefjes en nichtjes wel gaan missen. Aan hen kan ik letterlijk zien dat de tijd doorgaat en ik weg ben. Ze groeien zo hard!

Wat helpt je om moeilijke momenten te doorstaan?
Praten met mensen, sporten en mijn geloof. Ik merk dat ik uit mijn geloof veel kracht kan halen. Als ik het wat moeilijker heb schrijf ik vaak brieven naar God. Als mijn gedachten en gevoelens dan opschrijf wordt het helder voor mezelf en kan ik het los laten omdat ik geloof dat God hier iets mee zal gaan doen. Af en toe lees ik dan ook wel eens terug en kan ik zien hoe het is veranderd. Soms best wel verrassend! Daarnaast helpt sporten om mijn hoofd leeg te maken. En praten met mensen natuurlijk. Wat dat betreft zal ik ook mijn weg moeten vinden in Roemenië.
“Praten met mensen, sporten en mijn geloof helpen mij moeilijke momenten te doorstaan.”Aangekomen in Roemenië!

Wanneer kom je weer terug naar Nederland?
Ik denk dat ik over negen maanden (even) terug ben in Nederland. Tegen die tijd is het de verwachting dat ik een duidelijke taak en opdracht heb gekregen ergens in de wereld. Dit kan dus ver weg zijn, of dichtbij! Ik houd jullie natuurlijk op de hoogte.